Kantakorteista

Aikana, jolloin tietokoneita ei vielä ollut keksitty, jokaisesta rekisteröidystä ajoneuvosta kirjoitettiin käsin kantakortti. Kortteja säilytettiin läänien arkistoissa ja niiden pohjalta kirjoitettiin tarvittaessa rekisteriote. Mikäli vanhan ajoneuvon paperit ovat kadonneet, on kantakorteista mahdollista saada selville ajoneuvon tiedot.
70-luvulla ja myöhemmin rekisteristä poistettujen ajoneuvojen tiedot yleensä löytyvät Ajoneuvohallintokeskuksen arkistosta

Oulun läänissä ensimmäinen rekisteröintikirjaus on T-Ford rekisterinumerolla O-1, rekisteröintipäivä 15.7.1922. Auton omistaja oli Torniolainen liikemies E.Isak Aine. Samana päivänä hänen nimiinsä rekisteröitiin myös Harley Davitson merkkinen konepyörä rekisterinumerolla O-1. Kerhomme arkistossa on tallessa suurin osa vanhoista Oulun läänin kantakorteista. Korttien tallennustyö ATK:lle on aloitettu. Tällä hetkellä on valmiina moottoripyörät. Autojen tallennus on alkutaipaleella ja työtä riittää vuosiksi eteenpäin.

Kantakortin etsintään tarvittavat tiedot
• Mikäli alueen kortit on syötetty tiedostoon, kyselyn voi tehdä rekisterinumeron, valmistenumeron tai omistajan nimen perusteella.
• Mikäli kortti on etsittävä arkistosta manuaalisesti, silloin rekisterinumero on ainut varma etsintätieto. Valmistenumeron tai omistajan tiedon mukaan saattaa joutua käymään läpi jopa useamman satatuhatta korttia, joka on käytännössä kuukausien työ.

Kantakorttiasioissa voit ottaa yhteyttä sähköpostilla (tilausosoite)
sihteeri(ät)oulunautomuseo.fi

Kantakortin toimitusmaksu on 50€.

Linkki http://www.sahk.fi/kantakortit.htm sekä AKE:n ohje paperittomasta ajoneuvosta.

Tällä hetkellä museolla on tallennettu atk:lle  83616 korttia (vuonna 2019) ja kokonaiskorttien määrä on 330 000 kappaletta.

extraElement
oululogo-425
face

© Oulun Seudun Mobilistit ry  ja kuvien omistajat.

Päivitetty
28.5.2024